Almere Voetverzorging - Medisch PedicureDe zorg voor uw voeten

Diabetes Mellitus

Voor mensen met Diabetes Mellitus is het belangrijk om de voeten regelmatig te laten verzorgen. Zij hebben een grotere kans op het krijgen van complicaties aan de voeten.

Door Diabetes Mellitus kunnen de bloedvaten en de zenuwvezels in de voeten beschadigd raken. Er stroomt dan minder bloed naar de voeten. Het gevoel in de voeten kan minder worden en daardoor kunnen  ongemerkt wondjes en blaren oplopen. Wondjes genezen minder snel en kunnen gemakkelijk infecteren. Daarbij kunnen druk- en eeltplekken ontstaan en onder deze plekken een ontsteking tot gevolg hebben.
Daarom hebben uw voeten extra en regelmatig aandacht nodig door een pedicure die ingeschreven staat in het KwaliteitsRegister voor Pedicures. 

Vergoeding door uw zorgverzekeraar 

Het vaststellen van het zorgprofiel geschied onder verantwoordelijkheid van een (huis)arts. Die kan deze taak uitbesteden aan verschillende zorgverleners, zoals een podotherapeut, verpleegkundige of een praktijkondersteuner. Het zorgprofiel bepaalt uiteindelijk of voetzorg vanuit de basisverzekering of vanuit de aanvullende verzekering vergoed wordt. Als je in aanmerking komt voor vergoeding van pedicure en voetzorg via de basis zorgverzekering (zorgprofielen 2, 3 en 4), dan zal je in 2015 worden verwezen naar een podotherapeut. Deze therapeut onderzoekt jouw voeten en kijkt hoeveel zorg jouw voeten nodig hebben. Er wordt ook een behandelplan opgesteld. De podotherapeut kan de afstemming van voetzorg regelen met de pedicure, zodat je bij jouw pedicure terecht kunt voor de noodzakelijke voetbehandelingen.

Adviezen dagelijkse voetverzorging bij diabetes
 • Loop nooit op blote voeten maar draag bij voorkeur pantoffels
 • Controleer uw voeten dagelijks op:
  • Wondjes
  • Kloofjes tussen de tenen
  • Naden of oneffenheden in de schoenen
 • Was dagelijks uw voeten met lauw stromend water. Het gebruik van een voetbad maakt de huid week en wordt daarom afgeraden.
 • Droog uw voeten zorgvuldig af, vooral tussen uw tenen. Gebruik hiervoor een dunne zachte handdoek, zodat u er goed bij kunt. Zo beschadigt u de huid tussen uw tenen ook minder snel.
 • Houd uw huid soepel door uw voeten dagelijks in te smeren met een vette crème.
 • Trek dagelijks schone, soepele sokken of kousen aan. Deze mogen niet te groot en niet te klein zijn. Zorg ervoor dat de naden van de sokken of kousen niet voor drukplekjes zorgen. Er zijn naadloze sokken en panty’s verkrijgbaar. U kunt uw panty ook binnenstebuiten dragen.
 • Draag stevige goed passende schoenen van zacht leer.
Zo kunt u er zelf voor zorgen dat voetproblemen verminderen
Geneest een wondje niet binnen vijf dagen? Raadpleeg dan uw huisarts of uw podotherapeut. 

Breng iedere 5 á 6 weken een bezoek aan een Medisch pedicure.